17 juli, 2023

Kan AI rädda utrotningshotade, oberoende restauranger?

Under juni månad sköts antalet konkurser i Sverige i höjden. Trenden syns tydligt över alla stora branscher, men det är hotell- och restaurangbranschen som drabbats värst. Konkurserna i denna sektor har nämligen ökat med 90 procent.

Eftersom hotell- och restaurangbranschen är en personalintensiv sektor, sprider sig ekonomiska problem fort som en ond cirkel med fler konkurser, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion, enligt UC:s ekonom Johanna Blomé

De restauranger som överlevt pandemin brottas nu med ökade el-, löne- och hyreskostnader, höjda styrräntor och uppblåsta matpriser. Motvilligt tvingas personal sägas upp och menypriser höjas gentemot färre gäster med mindre i plånboken. Trots denna dystra utsikt finns ljusning vid horisonten. Smarta teknikplattformar blir allt vanligare, och fördelarna är flerfaldiga. 

Parsly är den första i sitt slag i Sverige. Målet är att hjälpa restauranger spendera smartare och tjäna mer – med hjälp av AI-drivna inköpsinsikter. Eftersom automatisering eliminerar otaliga timmar av administration, sparar Parsly även en massa dyrbar tid. 

“Mindre restauranger saknar inköpsavdelning som kan bevaka inköps- och prisdata, vilket är en förutsättning för effektiv kostnadskontroll. I förlängningen utgör detta ett hot mot oberoende restaurangers överlevnad och deras unika möjlighet att främja integration och mångfald”, säger Leo Kia, grundare och VD på Parsly.

En Parsly-undersökning över året som gått visar att priset på tre välkända restaurangers toppvaror ökat i snitt med 49 procent. “Många bäckar små bildar stor å. Lägger man ihop det hela blir det otroligt stora summor som har en enorm påverkan på restaurangens ekonomi över tid”, säger Leo.

I en intervju med Tobias Wikberg, mat-och dryckesansvarig på Hotel Rival, berättar han att de äntligen kan fånga prisökningar i tid för att skydda vinstmarginalen – genom att byta ut en dyr produkt till något likvärdigt eller höja utpriset – “det kunde vi inte innan Parsly”, säger Tobias.

I korthet kan AI-plattformar både förbättra restaurangens resultat och öka dess resiliens mot yttre påfrestningar. Med smidig tillgång till transparent information vet man exakt vad varje biff, läsk och sallad kostar. Då kan man fatta bättre beslut om vad och vem man beställer ifrån, och vilket pris man ska sätta på menyn för att gå med vinst.

Det är värt att notera att var fjärde Stockholmsrestaurang redan använder Parsly. I kundbasen hittas välkända namn som Grodan, Thelins Konditorier, Hotel Rival, Meno Male och Tabbouli.

Tekniken kan dessutom effektivisera leverantörskedjan från bonde till tallrik och minimera transportutsläppen. Genom att förutsäga efterfrågan på färska produkter minskar överproduktion och matsvinn – med positiva effekter som alla tjänar på. Det hela kokar ner till att digitalisera föråldrade processer och skapa mervärden som gynnar hela branschens ekosystem.

Smartare inköp, mer kontroll