2 oktober, 2023

Banbrytande uppgradering för Sveriges utsatta restauranger

  • Orättvisa konkurrensfördelar och ekonomisk press hotar framtidsutsikterna för oberoende restauranger
  • Parslys AI-plattform erbjuder en effektiv lösning som sänker deras kostnader, minskar svinnet och kan dubbla vinsten
  • Snart lanseras Parsly Premium, en kraftfull uppgradering med banbrytande funktionalitet

Driver man restaurang är det en tunn skiljelinje mellan förlust och vinst. När priset på ingredienser ökar, riskerar man att förlora utan att ens veta om det. Sedan 2021 hjälper Parsly restauranger att ta kontroll över sina inköp och priser, helt automatiskt. Framgången har banat väg för Parsly Premium – ett helt nytt kraftpaket som lanseras snart. 

Det var på sin pappas restaurang i Uppsala på 80-talet som Parslys grundare, Leo Kia, bekantade sig med verksamhetens många laster. På senare år föddes idén om att använda maskininlärning för att lösa ett välkänt problem för restaurangägare överallt.

”När snittvinsten i branschen ligger mellan 3-6 procent, utgör prisökningar på råvaror en allvarlig risk. Att hjälpa restauranger få koll på sin ekonomi är dessutom viktigare än någonsin”, säger Leo.

Faktum är att den ekonomiska pressen på restauranger har ökat dramatiskt. Detta syns tydligt i branschstatistikens konkurssiffror, vilka har nått alarmerande nivåer upp till hela 90 procent under 2023. I deras ställe flyttar fler och fler stora caféer och kedjerestauranger in. De har resurserna som krävs för att ta till sig av ny teknologi och råd med analytiker som övervakar priser och optimerar inköp. Detta skapar ett kunskapsgap där de mindre hamnar på efterkälken och, som statistiken visar, riskerar att försvinna. Men vad händer om man ger mindre restauranger samma tillgång till bra information och ett verktyg som hjälper dem att kontrollera sina kostnader – automatiskt? 

Parsly, grundat 2021 av Leo Kia och Ramzi Ferchichi, har utvecklat en AI-teknik som omvandlar restaurangers hundratals leverantörsfakturor till värdefulla insikter om deras inköp och priser. Över 25 procent av Stockholms restauranger har redan kommit ombord och aktiva användare har dubblat sin vinstmarginal. Med ett kundtapp på under två procent är det tydligt att tjänsten levererar på sitt värdelöfte.  

Snart släpper plattformen sin premiumtjänst med ännu smartare och smidigare funktionalitet. Ett smakprov på detta är ett helt nytt prisindex som visar marknadens snittpriser i realtid.

“Det är en personlig milstople för mig att kunna introducera detta lager av transparens till krogbranschen. Istället för att förlita sig på diverse oförhandlade listpriser, kan en krögare nu enkelt se de faktiska priser som andra restauranger betalar för vilken produkt som helst. Den här informationen kan med stor fördel användas för att omförhandla egna priser eller som riktmärke när man ska köpa något nytt”, säger Leo. 

Parslys Premiumpaket lanseras snart för alla Sveriges restauranger. Håll utkik!

Presskontakt: 

Sophie Chi-Forssell

press@parsly.com

Pressbilder

Smartare inköp, mer kontroll