Storyn bakom Parsly

För många som kommer till ett nytt land är krogbranschen ett sätt att börja om, en chans till ett nytt liv.

När Leo var liten flyttade hans familj till Sverige från Iran. Hans pappa, civilingenjören Hamid, stod inför kravet att omskola sig på svenskt universitet eller göra något annat.

Som försörjande småbarnsförälder blev valet självklart och i slutet av åttiotalet öppnade han dörrarna till sin första restaurang i Uppsala. Men restauranglivet var tufft med långa dagar och knappa marginaler. Hamid hann knappt vara hemma med familjen längre.

“Du ska säkra lokal, skapa meny, hitta leverantörer, locka in gäster och ge dom bästa möjliga service så att de kommer tillbaka” säger Hamid.

Visst skapar god mat och bra service restaurangens omsättning men hur säkrar man vinsten? 

Ni som vet, vet att inköpen en av krogens största och mest komplicerade kostnader – kött, fisk, fågel, mejeri, frukt & grönt, torrvaror, dryck etc. beställs från en massa leverantörer, flera gånger i veckan. Lägg till den tid som går åt för att hitta rätt leverantörer, förhandla fram bra priser och sedan kontrollera att dessa hålls, varje månad.

”Jag har aldrig träffat någon som blivit krögare på grund av passion för inköp och kostnadskontroll. Samtidigt är det helt avgörande för att allt hårt arbete ska löna sig”, säger Leo.

Därför grundades Parsly år 2021 av vännerna Leo och Ramzi.

Målet? Att ge krögare full koll över sina kostnader utan att behöva lägga sin dyrbara tid på ständig omförhandling, kontroll och uppföljning av fakturor. 

Det är inte alla restauranger som råd med en inköpsanalytiker och de flesta saknar tillgång till transparent information om vad och vem de handlar från, hur mycket och till vilket pris.

“Bättre information gör det möjligt att fatta smartare beslut som kan framtidssäkra krogen, oavsett storlek”, säger Leo.

I samarbete med marknadens ledande restauranger fick Ramzi och Leo insikt i branschens manuella best-practice metoder som legat till grund för Parslys produktutveckling och användarvänlighet.

”I gengäld har vi sparat dem både tid och pengar”, berättar Ramzi.

Alla dessa besparingar kan återinvesteras i att höja matkvaliteten och servicenivån, vilket i sin tur leder till fler och mer nöjda gäster, högre omsättning och vinst. 

Visionen? Genom att indexera och effektivisera köpströmmen för restauranger kommer vi på sikt även kunna bidra till att minska matsvinnet. Sammanslaget över alla våra användare kan detta få en enorm positiv miljöpåverkan. 

Det är bara början, men vi på Parsly har erfarenheten, expertisen och envisheten som krävs för att förbättra en av världens största och äldsta branscher. Ni krögare förtjänar att få lite mer tid och energi för att orka göra det ni gör bäst. Och kanske träffa familjen lite oftare! 

Tjäna mer på varje måltid