Storyn bakom Parsly

För många som kommer till ett nytt land är krogbranschen en chans att börja om och bygga ett nytt liv. När Leo var liten flyttade hans familj till Sverige från Iran. Hans pappa, civilingenjören Hamid, stod inför kravet att omskola sig på svenskt universitet eller göra något annat. Som försörjande småbarnsförälder blev valet självklart och i slutet av åttiotalet öppnade han dörrarna till sin första restaurang i Uppsala.

Dagarna var långa och Hamids närvaro krävdes konstant för att snabbt lösa problem som uppstod här, där och överallt. Han tillbringade i stort sett all vaken tid på restaurangen och hade knappt tid att vara hemma med familjen längre. “Du ska säkra lokal, skapa meny, hitta leverantörer, locka in gäster och ge dom bästa möjliga service så att de kommer tillbaka – det är ju kärnan i att driva restaurang och en enorm utmaning i sig!” säger Hamid.

Visst skapar god mat och bra service restaurangens omsättning men kontroll över kostnaderna är helt avgörande för lönsamheten. Till skillnad från många andra typer av verksamheter, köper restauranger ofta in en större mängd och bredd av produkter; kött, fisk, fågel, mejeri, frukt & grönt, torrvaror och dryck mm. beställs från en massa olika ställen – och ofta!

Du ska säkra lokal, skapa meny, hitta leverantörer, locka in gäster och ge dom bästa möjliga service…
Hamid
Jag har aldrig träffat någon som blivit krögare p.g.a. passion för inköp och förhandling
Leo
Bättre information gör det möjligt att fatta smartare beslut som kan framtidssäkra krogen, oavsett storlek
Leo

På så sett är varuinköpen inte bara en av krogens största kostnader, men också den som är mest tidskrävande och krånglig. För att inte nämna den tid som går åt för att hitta rätt leverantörer, förhandla fram konkurrenskraftiga priser och sedan kontrollera att dessa hålls, varje månad. I samma anda är det oftast inte helt enkelt att veta vad ett konkurrenskraftigt pris är. ”Jag har aldrig träffat någon som blivit krögare p.g.a. passion för inköp och förhandling – men det är tyvärr avgörande för att allt hårt arbete ska löna sig”, säger Leo.

Alla dessa besparingar kan återinvesteras i att höja matkvaliteten och servicenivån, vilket i sin tur leder till fler och mer nöjda gäster, högre omsättning och vinst
Leo
Genom att minska matsvinnet, sammanslaget över alla våra användare, kan Parsly bidra till en enorm positiv miljöpåverkan
Ramzi

Därför grundades Parsly år 2021 av vännerna Leo och Ramzi med målet att krögare ska slippa slösa resurser på inköpsadministration och få mer tid till sig och sin passion. Istället för att lägga energi på ständig omförhandling, kontroll och uppföljning av fakturor så kan Parsly automatisera allt detta!

Större restaurang grupper har ofta anställda vars enda uppgift är inköpsanalys och optimering, medan mindre aktörer ofta saknar dessa resurser och tillgång till transparent och lättförståelig information. “Bättre information gör det möjligt att fatta smartare beslut som kan framtidssäkra krogen, oavsett storlek”, säger Leo.

“Med det sagt är vi tacksamma för de större aktörerna. I samarbete med dom har vi fått insikt i deras manuella best-practice metoder som legat till grund för vår produktutveckling och användarvänlighet. I gengäld har vi gett dom tids- och kostnadsbesparingar.” säger Ramzi. “Alla dessa besparingar kan återinvesteras i att höja matkvaliteten och servicenivån, vilket i sin tur leder till fler och mer nöjda gäster, högre omsättning och vinst”, tillägger Leo.

“Eftersom vi indexerar och effektiviserar köpströmmen för restauranger kommer vi på sikt även kunna bidra till att minska matsvinnet. Sammanslaget över alla våra användare kan detta få en enorm positiv miljöpåverkan”, avslutar Ramzi. 

Det är bara början, men vi på Parsly har erfarenheten, expertisen och envisheten som krävs för att förbättra en av världens största och äldsta branscher där så många kämpar dagarna i ända. Ni krögare förtjänar att få lite mer tid och energi för att orka göra det ni gör bäst. Och kanske träffa familjen lite oftare! 

Så här säger våra kunder

Med Parsly kan vi göra otroligt bra analyser som inte var möjligt innan.
Rocky Mardini, Medgrundare och ägare av Cravings Kitchen
Att analysera inköp är inte en prio när man jobbar restaurang. Även om det borde vara det.
Tobias Wikberg, Food & Beverage Manager på Hotel Rival
Verktyget är så lättanvänt! Det är inte 20 klick tills du hittar rätt. Det är ett eller två klick – sen är du där!
Tobias Wikberg, Food & Beverage Manager på Hotel Rival
Med Parsly kan vi fånga prisvariationer i tid för att kunna reagera. Det kunde vi inte innan.
Tobias Wikberg, Food & Beverage Manager på Hotel Rival
Man ska anställa personal, kylen går sönder, terrass och hemsida ska byggas – när ska jag ha tid att analysera inköp?
Rocky Mardini, Medgrundare och ägare av Cravings Kitchen
Vi sänkte inköpskostnaden med 10% på våra 20 mest köpta produkter. Det blir mycket pengar som går till sista raden!
Rocky Mardini, Medgrundare och ägare av Cravings Kitchen
Tack vare Parsly kunde vi reagera i tid och skydda vår vinstmarginal
Rocky Mardini, Medgrundare och ägare av Cravings Kitchen
Först kunde jag inte fatta att tjänsten var gratis. Sen när jag började använda tjänsten var jag helt blown away – jag blev kär direkt!
Rocky Mardini, Medgrundare och ägare av Cravings Kitchen

Fått mersmak?